Nuts – Nebuna (1987)

Wkro/ September 12, 2014/ Filme de vazut

Nebuna - NutsAutor: Stefan Gheorghies

Mad As In Angry. Or Just Plain… NUTS

Atunci cand vorbim despre relatia dintre avocat si client trebuie sa avem in vedere faptul ca vointa clientului este cea care va defini actiunile ulterioare ale reprezentantului legal in fata instantei de judecata. Clientul si avocatul trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda, primul fiind cel care solicita ajutorul juridic in problematica cu care se confrunta, iar al doilea fiind cel care transpune in termeni si formulari juridice cererile clientului sau. Bineinteles, nu excludem nici implicarea activa a avocatului in acordarea de asistenta juridica care sa depaseasca vointa clientului, intrucat adesea persoana nespecializata nu cunoaste toate implicatiile unei anumite situatii juridice.

Avocatul trebuie sa fie cel care ghideaza intr-o anumita masura vointa persoanei intr-un rezultat care sa multumeasca ambele parti. Pe de o parte vorbim despre satisfactia clientului care obtine castigul in cauza sa, iar pe de alta parte, avem in vedere profesionalismul avocatului care asigura succesul clientului prin intermediul unor servicii ireprosabile care conving nu numai clientul, dar si instanta de judecata.

Nuts, in regia lui Martin Ritt, urmareste povestea unei tinere acuzate de omor, ajunsa in fata judecatorului de camera preliminara care ar fi urmat sa decida daca cauza se va judeca sau daca femeia este iresponsabila, neavand capacitatea de a intelege actiunile si efectele actiunilor sale. Insa, pusa in fata unui sistem judiciar despre care nu stia nimic, femeia constata ca avocatul angajat de parintii ei nu urmareste decat sa o declare iresponsabila pentru a o interna intr-un spital specializat pentru cei cu probleme psihice. Claudia Draper (Barbra Streisand) doreste sa isi exercite dreptul la un proces echitabil si nu se sfieste sa il atace fizic pe reprezentantul ei legal. In urma incidentului, este numit ca avocat din oficiu Aaron Levinsky (Richard Dreyfuss). Acesta este decis sa ii acorde femeii sansa de a dovedi ca este sanatoasa mental si ca are dreptul sa isi dovedeasca nevinovatia. Insa, dincolo de superficialitatea anumitor specialisti care o declarasera iresponsabila, se ascund mult mai multe secrete. Infractiunea pentru care Claudia Draper fusese arestata si trimisa in judecata implica numele unor persoane care nu doresc ca adevarul sa iasa la lumina.

Barbra Streisand

Nuts este un film juridic axat pe coruptia prezenta in anumite stratificatii ale societatii. Fie ca vorbim despre doctorii de specialitate care au intocmit rapoartele psihiatrice ale femeii si au declarat-o iresponsabila pentru faptele sale sau despre oamenii care au contribuit la arestarea si trimiterea in judecata a femeii, munca de deslusire a adevarului se dovedeste pentru avocatul Aaron Levinsky o aventura mai mult decat palpitanta. Aceasta cauza implica avocatul intr-o lupta mult mai periculoasa decat se anunta a fi o simpla cauza din oficiu. Insa, intrebarea care planeaza asupra cauzei este alta. Claudia Draper sustine ca este nevinovata, incearca sa aduca dovezi in acest sens, insa ocupatia ei din ultimii ani, de dama de companie, se dovedeste a juca un rol important in dovedirea nevinovatiei sale. Cum poate femeia sa aduca probe in favoarea sa in timp ce numeroase persoane, printre care si parintii ei, doresc cu orice pret sa fie internata intr-o clinica de specialitate pentru cei cu probleme psihice?

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.