Reversal of Fortune – Misterul familiei Von Bulow (1990)

Admin/ June 28, 2013/ Filme de vazut

reversal-of-fortune

Autor: Stefan GHEORGHIES

Se spune ca legea nu se aplica celor bogati, ca normele de drept au caracter supletiv in ceea ce ii priveste. Pana si legea care ar trebui sa reglementeze toate aspectele vietii isi are propriile limite, iar pentru cei care dispun de resurse financiare nelimitate, drumul pana la acele limite este mai scurt decat se poate crede. Este si cazul Reversal of Fortune, in regia lui Berbet Schroeder, ecranizare a romanului lui Alan M. Dershowitz, un film despre micile scapari ale legii, despre erori umane si, in fond, despre lupta care domneste asupra prezumtiei de nevinovatie. Poate ca aceasta este dilema care sta in spatele Reversal of Fortune, dincolo de speta in sine: daca banii pot cumpara libertatea, daca pot „indoi” legea („to bend the law” in engleza), atunci cat de eficienta este acea lege?

Claus von Bulow (Jeremy Irons) pare la prima vedere un intelectual rafinat, un om cu originea intr-o familie bogata care si-a permis sa ii ofere o educatie superioara. Insa, Claus nu este chiar modelul de etica si moralitate; cu o sotie, Sunny (Glenn Close), dependenta de medicamente si cu dese crize de anxietate, dar si cu o amanta pe care nu se sfieste s-o arate, Claus intra intr-un joc suspect pentru averea sotiei sale. Dupa o presupusa tentativa esuata de suicid a sotiei, Claus pare determinat sa ii grabeasca sfarsitul. Un an mai tarziu, dupa un incident la fel de periculos, Sunny intra intr-o coma adanca, iar Claus este acuzat de tentativa de omor prin administrare de insulina. Insa, povestea capata o turnura cu adevarat interesanta cand, dupa condamnarea la 30 de ani de inchisoare cu executare pentru instaritul barbat, intra in scena profesorul de la Harvard si avocatul Alan Dershowitz (Ron Silver). Claus spera ca prin exercitarea caii de atac la Curtea Suprema de Justitie sa fie exonerat de orice vina, considerandu-se nevinovat. În tot acest plan, Dershowitz joaca un rol fundamental datorita reputatiei de care se bucura atat in mediul academic, cat si in fata instantelor de judecata.

Reversal of Fortune este un film greoi, care nu lasa loc de scene spectaculoase din punct de vedere juridic. Nu ma refer aici la notiunile de drept implicate in poveste, ci la acele confruntari spectaculoase in fata instantei de judecata precum deseori vedem pe marele ecran. Reversal of Fortune capata mai degraba anvergura unui thriller juridic, cu atentie la fiecare detaliu in parte. De altfel, avocatul lui von Bulow este un om care pune accent pe fiecare aspect, indiferent daca pare lipsit de semnificatie. Prin insistenta, perseverenta si cu ajutorul unei echipe de studenti, dar si cunostinte din domeniu, Dershowitz creeaza o veritabila echipa avand scopul unic de a construi o aparare solida pentru Claus von Bulow. Ceea ce parea la inceput imposibil, treptat se contureaza intr-o frumoasa varianta a adevarului in care Claus nu este decat o victima a copiilor sotiei sale, victima unei inscenari demne de excentricitatea de care dau dovada cei instariti.

Reversal of fortune

Interesant este modul in care avocatul abordeaza cazul lui von Bulow, dar si lupta interioara a acestuia cu privire la nevinovatia clientului sau. Toate probele il indica pe Claus drept cel responsabil de coma in care se afla sotia sa, dar cu toate acestea accepta sa-l reprezinte si construieste o aparare bazata, in fond, pe simple scenarii construite cu prea mult subiectivism. Da, este adevarat ca sistemul judiciar de peste ocean este diferit, ca legea penala americana prezinta numeroase diferente, dar cu toate acestea munca lui Dershowitz da roade si se pare ca drumul clientului sau spre libertate este din ce in ce mai posibil. De altfel, de aici se naste si originalitatea Reversal of Fortune: din fortarea legii pana la limite in incercarea de a gasi acea portita de scapare.

Share this Post