The Accused – Acuzata (1988)

Wkro/ July 11, 2014/ Filme de vazut

the-accused-posterAutor: Stefan GHEORGHIES

The first scream was for help. The second is for justice.

Indiferent de sistemul de drept pe care il avem in vedere atunci cand vorbim despre savarsirea infractiunii de viol, legiuitorul autohton pune accentul pe anumite elemente ale laturii obiective. Astfel, se prevede ca infractiunea de viol consta in raportul sexual cu o persoana de sex diferit (de regula, insa legiuitorul roman incrimineaza si raportul sexual cu o persoana de acelasi sex), savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare. Aceste elemente considerate esentiale trebuie sa stea la baza fiecarei incriminari.

The Accused, in regia lui Jonathan Kaplan, urmareste povestea unei tinere violate concomitent de mai multe persoane intr-un mic bar de langa o metropola americana. Sunt avute in vedere in special consecintele juridice ale savarsirii infractiunii de viol, dar si anumite particularitati ale procedurii penale de judecata de peste ocean.

Sarah Tobias (Jodie Foster) este o chelnerita intr-un local tipic regiunii suburbane, o tanara care undeva de-a lungul timpului pierduse orice urma de optimism. De altfel, viata ei se rezuma la acest loc de munca si concubinajul cu un traficant de droguri. Lucrurile se schimba in momentul in care Sarah este violata de mai multi barbati intr-un bar. Ajunsa la spital dupa ce infractiunea s-a consumat, agresata atat fizic, cat si psihic, aceasta primeste vizita procurorului care urma sa se ocupe de cazul ei, nimeni alta decat Kathryn Murphy (Kelly McGillis). Aceasta din urma dovedeste un interes real pentru cazul tinerei, insa se teme de urmarile pe care le-ar putea avea acesta daca va ajunge in fata instantei de judecata. Sarah are cazier penal, este cunoscut faptul ca utilizeaza frecvent droguri, iar iesirile din baruri in urma carora aceasta consuma bauturi alcoolice in cantitati mai mult decat suficiente erau la ordinea zilei. Kathryn Murphy se teme ca avocatii celor trei suspecti ar putea schimba soarta procesului in ochii unui juriu care nu tine cont numai de latura juridica a procesului. In urma unui acord survenit intre Kathryn si cei trei barbati acuzati de viol, incadrarea juridica a faptei este schimbata, iar cei trei pledeaza vinovati. Insa, dincolo de aceasta intelegere aparent de succes din punct de vedere al carierei procurorului, drama tinerei violate continua. Kathryn va decide sa reia ancheta asupra violului, pentru a stabili cine a fost cu adevarat vinovat in acea seara in care s-a savarsit infractiunea.

The Accused este un film juridic bine conturat si impregnat cu aspecte procesuale dintre cele mai diverse. Interesant, din punct de vedere juridic, ar fi acordul pe care procurorul il incheie cu cei trei suspecti. Terminologia folosita se pare ca a inspirat legiuitorul roman sa o adopte si el in noile coduri. De altfel, pe langa modificarea terminologiei in ceea ce priveste suspectul, legiuitorul a inserat in noul Cod de procedura penala si institutia acordului de recunoastere a vinovatiei, inspirat probabil de modele din afara tarii. Insa, revenind la The Accused, povestea urmareste mai mult spiritul justitiar al procurorului care se ocupa de cazul tinerei violate. Sarah este cumva lipsita de orice aparare, nu dispune de posibilitatile financiare de a consulta un avocat, iar viata ei dezordonata este si cea care conduce partile procesului sa incheie o intelegere.

The Accused

Insa, dincolo de incertitudinea care plana asupra suspectilor, trebuie sa primeze faptul ca s-a savarsit infractiunea de viol. Victima nu trebuie discriminata doar pentru ca duce un anumit stil de viata sau pentru ca nu reprezinta un model demn de urmat pentru societate. Incriminarea faptei urmareste protejarea libertatii sexuale a unei persoane, iar in contextul mai larg apara chiar interesele societatii. Legea nu trebuie sa faca distinctie intre victimele unei infratiuni.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Am vazut filmul, am ramas impresionat, atunci. Acum recitesc,cu atentie aceasta recenzie si ma cutremur. Ce as face intr-o situatie asemanatoare,greu de spus.”Dura lex,sed lex”, cu alte cuvinte . Legea e dura si ar trebui aplicat.Astfel de fapte nu ar trebui sa existe, iar cand apar ar trebui sanctionate cu toata severitatea.In acest sens ganditi-va la fiul fostei senatoare PlacintaPlacinta junior a incercat totce a putut sa scape de bratul lung si dur al legii, dar la final … toti platim pentru faptele noastre., si trebuie sa platim..Baia Mare, C.j.Stelian Lucian

Comments are closed.