The Devil’s Advocate – Avocatul Diavolului (1997)

Wkro/ October 25, 2013/ Filme de vazut

 The Devil's AdvocateAutor: Stefan GHEORGHIES

The newest attorney at the world’s most powerful law firm has never lost a case. But he’s about to lose his soul.        

Dreptul isi are originile in cele mai indepartate culturi. In acele societati demult apuse legea era (ca si in prezent) cea care stabilea ordinea publica, reglementa relatiile dintre comercianti samd. Insa, nu putem nega faptul ca, pe langa cultura propriu-zisa a acelor populatii, si coordonata divina a jucat un rol esential in conturarea unor sisteme de drept. Prezentul ne gaseste intr-o relatie nu prea stransa a juridicului cu divinul, insa, din nou depinde din ce punct de vedere privim problematica. The Devil’s Advocate, in regia lui Taylor Hackford, reprezinta o productie juridica de exceptie care readuce in atentie confruntarea dintre bine si rau in forma sa de baza. Putem afirma in sens larg ca si actul de justitie se infaptuieste in scopul pedepsirii „raului” incriminat in diverse norme penale, insa filmul lui Taylor Hackford depaseste sfera juridicului si patrunde cu usurinta intr-o dimensiune filosofica profunda in care personajul central ajunge intr-un impas major in viata.

Filmul urmareste povestea lui Kevin Lomax, un tanar avocat de provincie cu o serie de victorii impresionante in fata instantei de judecata. Lomax nu pierduse niciodata un caz, iar acest fapt a atras atentia unei mari firme de avocatura din New York. Avocatului i se propune o oferta avantajoasa, iar acesta accepta si se muta impreuna cu sotia sa, Mary Ann (Charlize Theron) in marele oras. Firma de avocatura, condusa de catre John Milton (Al Pacino), ii confera o mare responsabilitate inca de la inceputul activitatii sale, numindu-l reprezentant legal al unui client acuzat de omor in forma agravata. Insa, in ciuda succesului financiar si, de ce nu, a exploziei de orgoliu a tanarului avocat, treburile in casnicie nu mergeau atat de bine. Kevin si Mary Ann se indepartau unul de altul si in vietile celor doi apareau o serie de evenimente ciudate care starneau mici accese de paranoia in randul acestora. John Milton este un om misterios, carismatic, insa Lomax nu cunoaste inca adevarata natura a sefului sau.

The Devil’s Advocate pare la prima vedere o productie juridica superficiala. Povestea in sine nu pare a aduce ceva nou in latura cinematografica a juridicului, iar impresia initiala poate impiedica un cinefil sa urmareasca productia din 1997. Insa, vizionarea aduce cu sine o plenitudine de elemente originale care schimba complet viziunea initiala. Kevin Lomax este cumva eroul din toata aceasta poveste, un avocat condus de o vointa de fier care nu se lasa niciodata doborat de negativism.

The Devil's Advocate

Aceasta coordonata a personalitatii sale este si cea care ii asigura succesul in profesia de avocat, dar si in relatia cu sotia sa. Folosind o formulare care tine mai mult de alte sfere, Kevin pare binecuvantat prin forte misterioase de origine divina. Aici intervine John Milton, reprezentantul suprem al fortelor raului, care compenseaza lipsa defectelor din personalitatea tanarului avocat. Am putea chiar vorbi despre un proces in fata unei instante de judecata divine, in care John Milton este procurorul care incearca sa convinga judecatorul ca Lomax se face vinovat de diverse fapte nu atat de bune, iar Lomax este inculpatul care este judecat pentru fapte savarsite in mod continuu.

Productia lui Taylor Hackford este un thriller juridic care nu lasa loc de eroare. Cu o distributie de exceptie, The Devil’s Advocate patrunde cu usurinta in categoria filmelor juridice puncte de reper pentru intregul gen.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.