Young Mr. Lincoln (1939)

Wkro/ March 2, 2013/ Filme de vazut

Young Mr LincolnAutor: Stefan GHEORGHIES

Abraham Lincoln, cel de-al saisprezecelea presedinte al SUA, este fara indoiala un personaj care a marcat istoria marelui continent nord-american si care a inspirat numeroase alte generatii dupa moartea sa. Insa putina lume cunoaste faptul ca a profesat ca avocat, aparandu-i pe cei mai putini norocosi in fata sortii, dar si in fata unui sistem judiciar impartial. Young Mr. Lincoln, in regia lui John Ford, ne prezinta o poveste fictiva despre un caz in care Abe Lincoln infrunta mica societate din Springfield, Illinois, atunci cand decide sa reprezinte doi tineri acuzati de omor. Misiunea avocatului lipsit de experienta va fi o reala incercare, o lupta impotriva superficialitatii unor oameni lipsiti de sentimente, de valori morale, dornici de spectacol ieftin si violenta. Cazul celor doi tineri ilustreaza, in acelasi timp, si ruptura dintre clasele sociale, implicit imposibilitatea celor saraci de a-si asigura o aparare corespunzatoare in fata legii. Abe Lincoln, cel care se ofera sa ii ajute si sa lupte pentru vietile lor, va ajunge in fata unor incercari fara de predecent in cariera sa nu prea lunga.

Abraham Lincoln (Henry Fonda) este un om apreciat de toti din jurul sau. Inainte de cariera sa politica care avea sa-l duca in fruntea tarii, acest simplu barbat ducea o lupta pentru propriul destin. Marcat de pierderea celor dragi, indecis in privinta drumului sau in viata, Lincoln ia in cele din urma calea oraselului Spriengfield, unde ajunge sa profeseze ca avocat. Tot orasul va ajunge intr-un final sa-l cunoasca pe cel care avea sa devina marele Abe Lincoln, un om cinstit, cu un dar al vorbirii cum rar iti este dat sa vezi. Insa sarbatorirea Zilei Independentei in orasulul american este marcata de moartea suspecta a unui cetatean in urma unei altercatii cu doi frati. Acestia din urma sunt arestati si acuzati de omor, riscand sa fie pedepsiti cu moartea prin spanzure. In aceasta lupta in care cei doi frati par deja condamnati inainde de inceperea procesului, Abe Lincoln decide sa-i reprezinte, asigurandu-le apararea atat de vitala. Lupta este la propriu pe viata si pe moarte, Lincoln confruntandu-se cu un juriu impartial, cu un martor mincinos si cu o furie a localnicilor lipsita de justificare.

young-mr-lincoln

Young Mr. Lincoln nu ridica mari asteptari inainte de vizionarea propriu-zisa, in special datorita anului productiei. Insa, aceste asteptari scazute au fost spulberate de o poveste mai mult decat interesanta si de interpretarea unui actor extraordinar. Scenariul in sine este unul marcat de rigorile vremii, dar prezinta in mare toate coordonatele unui film demn sa-l ilustreze pe Abraham Lincoln. Dialogul marcat de povestile lui Abe, de discursurile sale, precum si firul narativ care curge lin spre un final marcat de aburi de suspans nu poate decat sa atraga atentia oricarui cinefil. Insa, ceea ce iese cu adevarat in evidenta este interpretarea lui Henry Fonda.

Fonda reuseste cu succes sa dea viata unui personaj dificil de interpretat, un om cu „greutate” daca ar fi sa ma exprim din punctul de vedere al filmului si genului abordat. De altfel, si nominalizarea la Oscar de care s-a bucurat Young Mr. Lincoln, sta ca dovada a originalitatii intregului film, pornind de la scenariu si terminand cu o distributie marcata de oameni care au pus suflet in interpretarile lor. Young Mr. Lincoln este un film care abordeaza dintr-o latura umana procesul celor doi frati, dar in acelasi timp aduce in atentia spectatorilor si o adevarata personalitate in devenire, Abraham Lincoln, cel care avea sa devina, dupa multi ani si o cariera politica impresionanta, presedintele Statelor Unite ale Americii.

Henry Fonda despre Young Mr. Lincoln

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

2 Comments

  1. Povestea suna bine si l-am mai urmarit pe Henry Fonda, dar ma cam descurajeaza anul in care a aparut: 1939. Merita vazut?

  2. Intr-adevar e un film mai dificil de urmarit, dar e interesant de vazut si aceasta latura a fostului presedinte american. Sincer, nu ma asteptam la un film atat de reusit. Vizionarea a venit la scurt timp dupa productia Lincoln de anul trecut si nu am putut decat sa raman placut surprins de similitudinile celor doua personaje de film interpretate la distante atat de mari in timp. Young Mr. Lincoln merita vazut macar o data.

Comments are closed.