-
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât, ieri, că platforma electronică “Uber” își desfășoară activitatea în domeniul transporturilor, deci statele membre ale UE pot să reglementeze condițiile de prestare a acestui serviciu. Această hotărâre a Curții de la…
Citeste mai mult
-
La începutul anilor 2000, când Monitorul Oficial se găsea numai pe hârtie, au venit pe piață primele „soft-uri legislative”. Așa au apărut în primul deceniu Sintact, Lege 4, Legalis, Legis, și altele. În concepția clasică, aplicațiile respective rezolvau pentru utilizator…
Citeste mai mult
-
In toamna aceasta doua proiecte suscita interesul celor care lucreaza in domeniul publicitatii. Este vorba de un proiect de modificare al Codului CNA aflat in dezbatere publica pana pe 3 noiembrie 2016 si un proiect de adoptare a Statutului Autoritatii…
Citeste mai mult
-
Într-un volum consistent conceput în limba engleză, coordonat de av. Crenguța Leaua, vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris și Flavius A. Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, arbitrajul din România este analizat din perspective…
Citeste mai mult
-
Piața de real-estate din România s-a revigorat în acest an, datorită climatului economic favorabil. Acest lucru face posibilă fructificarea unor oportunități, aduse în prim-plan de proiectele nou apărute. Wolters Kluwer România a apelat la unii dintre cei mai importanți experți…
Citeste mai mult
-
Societatea Romana de Drept European, in parteneriat cu SNSPA, Facultatea de Administratie Publica, cu Editura Wolters Kluwer Romania si Management Law Consulting, organizeaza a doua editie a Conferintei Internationale: „PROBLEME ACTUALE ALE SPATIULUI POLITICO-JURIDIC AL UE”.
In anul 2015, Societatea Romana…
Citeste mai mult
-
Interviu publicat in Revista Romana de Drept European nr. 2/2015.
Cu incepere de la 1 septembrie 2013, profesorul J.H.H. Weiler este presedintele Institutului Universitar European de la Florenta. Anterior, el a predat la Universitatea din New York (NYU), Facultatea de drept,…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul “Situatia contractelor de munca potrivit art. 123 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa”, publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii 6/2015. Autor: Prof. univ. dr. Alexandru TICLEA
Art. 123 din Legea…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 6/1015. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Desi tinde sa ocupe (juridic) noi teritorii, in virtutea unei vocatii universale intrinseci si aparent a intrat deja si in Codul civil roman din 2011 intr-o anumita…
Citeste mai mult
-
Tocmai mi-am cumparat un birou. De la IKEA. L-am identificat pe website-ul lor si am plecat sa il cumpar. Odata ajuns, scurtcircuitez turul de onoare al intregului magazin (cunoscatorii stiu pe unde), provocand involuntar si o alarma – cu tot…
Citeste mai mult
-
Noua reglementare
Art. 13: Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii.
(3) Partilor li se asigura posibilitatea de a participa la toate fazele…
Citeste mai mult
-
Noua reglementare procedurala a bunei-credinte preia reglementarile prevazute in art. 723 vechiul Cod de procedura civila si ofera, in plus, precizari si elemente de noutate.
Vom prezenta, in continuare, opiniile extrase din doua lucrari de mare valoare, disponibile in modulul Sintact…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Eficacitatea ajutorului public judiciar. Probleme teoretice cu aplicabilitate practica, autor Puscariu Nonu-Gheorghe, publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 4/2015.
Un aspect care ne-a atras atentia in mod deosebit este legat de sfera beneficiarilor ajutorului…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Efectele implementarii Recomandarii Comisiei Europene nr. 135/2014 privind o noua abordare a esecului in afaceri si a insolventei, autor Mirela Iovu, publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 4/2015.
Urmare consultarii din iulie 2013, Comisia Europeana…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr.4/2015, la rubrica Meridiane Juridice. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
1. Situatia din dreptul francez
Franta nu se bucura de un cadru normativ unitar specific ajutoarelor publice acordate societatilor comerciale; prin urmare, controlul efectuat cu privire…
Citeste mai mult
-
Societatea Romana de Drept European (SRDE) in parteneriat cu SNSPA/ Facultatea de Administratie Publica, Editura Wolters Kluwer Romania si cu Management Law Consulting organizeaza a doua editie a Conferintei Internationale: „PROBLEME ACTUALE ALE SPATIULUI POLITICO-JURIDIC AL UE”.
In anul 2015, Societatea…
Citeste mai mult
-
Interviu cu av. Andreea LISIEVICI, Managing Associate, Tuca Zbarcea & Asociatii, realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor. Publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 3/2015.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor, publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 3/2015.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua d-le profesor Daniel Mihail Sandru. Va multumim ca ati acceptat…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul cu acelasi nume aparut in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 3/2015. Autor: Drd. Corneliu Bente, Expert legislatia muncii, Presedinte Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii
Competentele specifice ale expertului in legislatia muncii vizeaza capacitatile si abilitatile acestuia de…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr.3/2015. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Ca parte componenta a culturii juridice si, in plan mai larg, intr-o anumita masura, a celei generale a omului post-modern, cultura judiciara dobandeste o importanta deosebita intr-o perioada in…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 2/2015. Autor: Dumitru DOBREV
Intr-un articol de pe hotnews.ro, intitulat „Atentie la bomba cu ceas din legea finantarii partidelor”, Dan Tapalaga dezvaluie noul cal troian din Proiectul de modificare si completare…
Citeste mai mult
-
Instanta constitutionala din Spania. Standard divergent de protectie a drepturilor fundamentale. Articolul 53 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Armonizare completa a exceptiilor. Mandat european de predare. Judecare in lipsa
Extras din articolul cu acelaşi nume, autor Mihaela Mazilu Babel,…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in revista Pandectele Romane nr.2/2015. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Replica cuvenita si/sau cea folosita de avocat la invitatia instantei, formulata in termenii de mai sus (sau mai precis, cel mai adesea cu folosirea mai modestului „doamna/domnule avocat…”) rostita…
Citeste mai mult
-
Articol Publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 1/2015. Autor: Avocat Stefan ROSU, Baroul Tulcea
Sunt scutite de taxa judiciara de timbru actiunile si cererile, inclusiv caile de atac, formulate, potrivit legii, de un numar limitat de institutii publice,…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Consideratii cu privire la concedierea salariatului potrivit art. 61 lit. b) Codul muncii, autor Olimpia Matias, publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 1/2015.
Concedierea in cazul arestarii preventive sau la domiciliu a salariatului mai mult de…
Citeste mai mult
-
Interviu cu dr. Dragos Calin, avocat, realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua domnule Dragos Calin, dvs. sunteti unul dintre putinii specialisti ai pietei de capital din…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in revista Pandectele Romane nr.1/2015. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Locul si statutul „oamenilor dreptului” in societate reprezinta, inca, un subiect disputat si aceasta in ciuda rolului lor atat de evident in acest cadru. Intr-adevar, juristii contribuie major la…
Citeste mai mult
-
Interviu cu Alin Popescu, CEO al AvocatNet.ro, realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Domnule Alin Popescu, va multumesc ca ati revenit la RRDA unde nu demult ati avut bunavointa de…
Citeste mai mult
-
Articol publicat pe www.castigaprocese.ro. Autor: Av. Adrian Toni Neacsu
1. As fi vrut sa stiu ca profesiile juridice se bazeaza pe scris
Am ales dreptul crezand ca este o profesie bazata pe oratorie. Ma imaginam in instanta, argumentand in fata judecatorului. Ma imaginam…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 11/2014. Autor: Dumitru Dobrev
Urmarind pe site-ul internet[1] al Senatului Romaniei avatarurile proiectului legii insolventei persoanei fizice, am aflat de curand ca acesta a primit, nesperat, vant din pupa prin avizul…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in revista Pandectele Romane nr.12/2014. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Proliferarea normelor juridice reprezinta un fenomen care se manifesta in toata lumea occidentala, dar din diverse ratiuni, culturale, de pilda, in Franta, sau de conjunctura a dezvoltarii sistemului juridico-social,…
Citeste mai mult
-
Articol preluat de pe situl www.castigaprocese.ro. Autor: Adrian Toni Neacsu
Nota autorului: Desi acest studiu porneste de la relatarea in presa a derularii unei sedinte de judecata, unde judecatorul si avocatii implicati sunt usor de identificat, autorul precizeaza ca analiza…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 11/2014, autor Cristina Elena CANDEA.
Autoritatilor publice li s-au stabilit prin lege obligatia de cooperare iar medierii i s-a dat prin definitie si sinonimul de cooperare a partilor.
Medierea ca metoda alternativa de solutionare a disputelor,…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in revista Pandectele Romane nr.11/2014. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Sub un titlu sugestiv Deals de justice. Le marché américain de l’obéissance mondialisée (PUF, 2013), un volum colectiv coordonat de A. Garapon si P. Servan-Schreiber (avand ca autori avocati,…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Aspecte privind respectarea dreptului la viata privata de catre mass-media, autori Corina-Florenta POPESCU, Maria-Irina GRIGORE-RADULESCU, publicat in Pandectele Romane nr. 10/2014.
„Faptul de a aduce la cunostinta publicului sau a unui numar determinat de persoane, a unor elemente…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua, va multumesc ca ati acceptat invitatia la dialog adresata de Revista Romana de Drept al Afacerilor. Va rog intai sa…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Aspecte privind respectarea dreptului la viata privata de catre mass-media, autori Corina-Florenta POPESCU, Maria-Irina GRIGORE-RADULESCU, publicat in Pandectele Romane nr. 10/2014.
Conventia europeana a drepturilor omului instituie, in sarcina statelor, obligatii pozitive, adica obligatii de adoptare a unor…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Particularitati ale contractului de munca temporara, autor Prof. univ. dr. Alexandru TICLEA, publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 10/2014.
Contractul de munca temporara reprezinta o specie a contractului individual de munca, reglementat atat de normele internationale…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in revista Pandectele Romane nr.10/2014. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Cultura juridica romaneasca a fost profund influentata in creare si dezvoltarea sa de circulatia modelelor juridice, comparatiile si mimetismul care au caracterizat secolul al XIX-lea european. Intr-adevar, dreptul, doctrina…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 9/2014 in rubrica Meridiane Juridice.
In urma unei propuneri a Comisiei europene formulate in 2010, o a doua directiva, avand ca obiect dreptul la informare al persoanelor suspectate sau urmarite a fost adoptata la 26…
Citeste mai mult
-
Wolters Kluwer Romania lanseaza OFERTA SPECIALA 2015 pentru abonamentele la Revistele Pandectele Romane, Revista Romana de Dreptul Muncii, Revista Romana de Drept al Afacerilor, Revista Romana de Drept European si Monitorul Jurisprudentei.
Va reamintim ca Revistele WOLTERS KLUWER ROMANIA sunt reviste…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 9/2014. Autor: Dumitru DOBREV
Prin 2006 mi s-a oferit sansa sa devin senior associate la una din casele de avocatura aflate in a doua jumatate a topului 10 Romania potrivit Chambers&Partners…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Doamna Andrea Chis, va rog inainte de toate sa ne spuneti cateva cuvinte despre dvs. sunteti judecator cu mare vechime, sunteti…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 9/2014. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Printre modelele de succes ale juristului contemporan se numara, fara indoiala, si cel al experientei concomitente a Scolii si Palatului de Justitie, al cumulului de activitati didactice si…
Citeste mai mult
-
In data de 23 octombrie 2014 va avea loc seminarul cu tema “Aspecte si probleme specifice industriei farmaceutice” sustinut de dl.Valentin Mircea, doctor in dreptul concurentei si fost Vice Presedinte al Consiliului Concurentei si dl. lector universitar Robert Ancuceanu de…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 35/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Judecatorul nu este un robot. Este un om cu limita de rezistenta, ca oricare altul.
De aceea, este foarte important sa stii si sa respecti in fiecare moment modul in…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua, doamna Metea! Ma bucur si va multumesc ca ati acceptat invitatia Revistei Romane de Drept al Afacerilor de a…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 34/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Sunt ingrozitor in ce priveste luarea notitelor. Nu e vorba doar de scrisul meu, care este admirabil de urat, ci de actiunea de a lua notite in sine. Am…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr.8 /2014. Autor: Alin Popescu*, CEO al AvocatNet.ro
Ne temem de multe lucruri. Constient sau nu, justificat sau nu, frica e alaturi de noi la fiecare moment al existentei noastre. De…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 33/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Trebuie sa recunosc faptul ca uneori agitatia din jurul medierii ma oboseste teribil. Cu toata simpatia pe care o port celei mai noi profesii (para)juridice, comportamentul lor colectiv mi…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 32/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Cel mai important lucru in cadrul expunerii orale este timpul. El este principalul dusman al celui ce vorbeste in fata instantei. Incearca sa ti-l faci prieten, intelegand cum functioneaza…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 7/2014. Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Mondializarea economica, cu implicatiile sale in toate domeniile societatii are un impact deosebit si asupra formarii, statutului si rolului profesiilor juridice in infaptuirea obiectivelor conferite. Adaptarea lor la…
Citeste mai mult
-
Articol preluat de pe site-ul jurindex.ro. Autor: Adrian Toni Neacsu
Incepand de la jumatatea lunii trecute s-au schimbat radical regulile privind solutionarea plangerilor impotriva judecatorilor si procurorilor. Mai exact, in cadrul exercitarii controlului de constitutionalitate pe cale de exceptie, Curtea Constitutionala…
Citeste mai mult
-
(Extras din articolul Drept comparat – Legalitatea concedierii unui salariat infectat cu HIV, autori Prof. univ. dr. Alexandru TICLEA, Asist. univ. drd. Tiberiu TICLEA)
In luna octombrie 2013, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a solutionat cauza I.B. c. Grecia nr. 552/10.
Curtea…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 30/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
O anumita pedanterie este, desigur, si acceptata si asteptata in cererile scrise de avocati.
In mod traditional, avocatul trebuie sa stapaneasca cele, sa zicem, o duzina de citate comune in…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 6/2014. Autor: Dumitru DOBREV
Una din putinele vesti bune ale Guvernului pentru comunitatea de afaceri – reducerea CAS cu 5 puncte la angajator – ar putea fi mentinuta pentru o perioada…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 29/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Nu exista nici cel mai mic motiv pentru care judecatorul sa vrea ca avocatul sa dea gres in sala de judecata.
Orice incident neasteptat aparut in cursul desfasurarii sedintei il…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 6/2014.
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Prin studiul anual pe 2013, publicat recent, Consiliul de Stat al Frantei (instanta suprema de contencios administrativ) a impus pe piata ideilor si a practicii juridice un nou…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 28/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
In Romania se supraestimeaza importanta prezentei orale a avocatilor in fata instantei. Se considera in mod fals ca un avocat castiga sau pierde un proces in functie de cat…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 4/2014.
CJUE: refuzul de a interveni al unei asociatii pentru protectia consumatorilor nu este contrar Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (CJUE, hotararea din 17 februarie 2014 pronuntata in cauza C-470/12)
In cadrul unui litigiu…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 27/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
O foarte recenta decizie a Curtii Europene de Justitie a incins pentru putina vreme discutia despre datele persoanele si dreptul la viata privata pe internet. Discutia a fost rapid preluata…
Citeste mai mult
-
Autor: Adrian NEACSU
In urma cu un an de zile am lansat Monitorul Jurisprudentei, ocazie cu care am construit un model original pentru analiza si prezentarea hotararilor judecatoresti. Modelul realizat de mine a asigurat succesul publicatiei, fara insa sa atraga in mod…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 4/2014. Autor: Dumitru DOBREV
Prin O.U.G. nr. 14/2004[1], Guvernul Ponta s-a angajat sa dea inapoi marilor transportatori 4 eurocenti la litrul de motorina, in incercarea, aparent abila, de a para amenintarea…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 25/2014. Autor: Alina Craciun
Stil direct, incisiv, umor subtil, eleganta, buna-credinta si multa practica! Asa as caracteriza noua aparitie editoriala Convinge judecatorul – Tehnica si arta convingerii instantei, autor Adrian Toni Neacsu.
Nu intentionez sa…
Citeste mai mult
-
Wolters Kluwer Romania are onoarea sa va prezinte, in exclusivitate, lucrarea domnului ADRIAN TONI NEACSU: Convinge judecatorul. Tehnica si arta convingerii instantei – o carte unica in literatura juridica romaneasca.
Scrisa intr-un stil accesibil si dinamic, lucrarea reprezinta o excelenta prezentare…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 24/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
* Fragment dintr-o lucrare in curs de aparitie sub semnatura autorului la editura Wolters Kluwer. Daca doresti sa fi primul informat cand apare cartea ori sa primesti alte fragmente…
Citeste mai mult
-
Avocatul si actorul. Asemanari?
Monica Bellucci spunea “cred ca avocatii sunt niste incredibili actori. Iti imaginezi cat de mult trebuie sa joace teatru in fiecare zi?”.
Dar oare ce inseamna sa joci teatru in sala de judecata sau la discutii cu clientii pentru a-ti…
Citeste mai mult
-
Avocatura – un business personal
Profesiile liberale, inclusiv cea de avocat, sunt supuse din ce in ce mai mult presiunii pietei concurentiale. Varietatea surselor de informare, cresterea numarului de profesionisti si a accesului la acestia, determina un avocat sa acorde atentie…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 23/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
* Fragment dintr-o lucrare in curs de aparitie sub semnatura autorului la editura Wolters Kluwer. Daca doresti sa fi primul informat cand apare cartea ori sa primesti alte fragmente…
Citeste mai mult
-
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Episodul „femeii pacatoase” (relatat de Evanghelia dupa Ioan, 8) se inscrie in cadrul primei etape a prigonirii declansate de autoritatile religioase ale Ierusalimului impotriva lui Iisus din Nazaret, dupa ce Marele Preot Caiafa decretase ca „e…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 22/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
* Fragment dintr-o lucrare in curs de aparitie sub semnatura autorului la editura Wolters Kluwer. Daca doresti sa fii primul informat cand apare cartea ori sa primesti alte…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 2/2014.
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Prin intrarea in vigoare la, 1 februarie, a noului Cod penal (Legea nr. 286/2009) si a noului Cod de procedura penala (Legea nr. 135/2010) practic seria marilor coduri…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 21/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
* Fragment dintr-o lucrare in curs de aparitie sub semnatura autorului la Editura Wolters Kluwer. Daca doresti sa fii primul informat cand apare cartea ori sa primesti alte…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 1/2014.
Autor: Prof. univ. dr. Alexandru TICLEA
Conform Codului muncii [art. 60 alin. (1) lit. c)], concedierea salariatelor gravide este interzisa; este admisa doar o exceptie: “in cazul concedierii pentru motive…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 20/2014.
Autor: Adrian Toni Neacsu
* Fragment dintr-o lucrare in curs de aparitie sub semnatura autorului la
Editura Wolters Kluwer. Daca doresti sa fii primul informat cand apare cartea
ori sa primesti alte fragmente din aceasta lasa-ne…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 1/2014.
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Intotdeauna impozitul a fost expresia suveranitatii statale si a avut o semnificatie deosebita pentru raporturile dintre religie si organizarea politica a unei societati. Din aceasta perspectiva este interesant…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 19/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Judecatorul se afla intr-o vesnica presiune a timpului. Daca nu constientizam acest lucru ne scadem sansele de a avea o atitudine de succes in fata lui. Daca veti intalni…
Citeste mai mult
-
Profesor Bryan CLARK
Interviu realizat de Mihai Sandru pentru Revista Romana de Drept al Afacerilor.
Mihai Sandru: Stimate domnule profesor Bryan Clark, in primul rand, dorim sa va multumim pentru faptul ca ati acceptat sa ne acordati un interviu. In al doilea…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 18/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Un judecator are foarte multe dosare de solutionat, prea multe. Cea mai buna pledoarie pentru o politica de degrevare a instantelor ar fi o expozitie de fotografii ale birourilor…
Citeste mai mult
-
Atelierul „Descopera actorul din tine”, sustinut de regizorul Dan Vasile, a fost o adevarata surpriza. Aceasta era si intentia: sa surprinda, sa deruteze si apoi sa descopere potentialul din fiecare.
Nu vom dezvalui tehnicile si maiestria actorului. De altfel, ele nici…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 17/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu
Meseria judecatorului este aceea de a solutiona dosare. Sa dea solutii in cauzele pe care le are, civile penale sau de orice alt fel. Cea mai nesuferita intrebare care…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 12/2013.
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Intr-un articol recent, publicat in revista franceza „Constitutions” (aprilie-iunie 2013) si intitulat sugestiv Criza economica si criza constitutionala in Europa, profesorul spaniol Belaguer Callezon sustine ca impasul economico-financiar major…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Domnule Alexandru Baldea, ma bucur si va multumesc pentru ca ati acceptat invitatia de a raspunde intrebarilor noastre acum, in decembrie…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 16/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
La sfarsit de an si in deschiderea ultimului numar al Monitorului Jurisprudentei din 2013 e timpul unui scurt bilant. Am atins ceea ce ne-am propus in momentul in care…
Citeste mai mult
-
Interviu cu prof. univ. dr. Valeriu Stoica, realizat de Alina Craciun, coordonator reviste Wolters Kluwer Romania, publicat in revista Pandectele Romane nr. 11/2013.
Pandectele Romane: Domnule Profesor, in primul rand, va multumim pentru onoarea de a ne acorda un interviu despre…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 15/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
In 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila era programat sa-l secondeze de la 1 iunie 2012. Procesul a fost mai…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 11/2013.
Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUTU
Din cele mai vechi timpuri, definita sub celebra formula pretoriana – do, dico, addico – jurisprudenta a jucat un rol major in prefigurarea, nasterea si realizarea dreptului. Cum…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 14/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
Instantele intocmesc rapoarte statistice trimestrial. Cea mai importanta statistica partiala insa este cea semestriala, de la jumatatea anului. In acest moment se pot aproxima, cu o precizie importanta, cifrele…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor si publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 10/2013.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Domnule Motiu, va rog inainte de toate sa ne spuneti…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 13/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
Organismele din sectorul public colecteaza, produc, reproduc si disemineaza documente pentru a-si indeplini sarcinile publice. Punerea la dispozitia publicului a tuturor documentelor general disponibile detinute de sectorul public, care…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 10/2013.
Autor: Lector univ. dr. Monica GHEORGHE, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Practica judiciara recenta vadeste o discordanta de solutii in ceea ce priveste modul de interpretare a clauzelor de…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 12/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
Sistemul judiciar romanesc este in plina schimbare. Translatia sistemului de drept romanesc catre sistemul de drept anglo-saxon, intemeiat pe precedentul judiciar, este evidenta si previzibila. Chiar si in acest…
Citeste mai mult
-
(CEDO, 20 ianuarie 2009 si 10 mai 2012, Sud Fondi s.r.l. s.a. c/ Italia)
Articol publicat in revista Pandectele Romane nr. 9/2013.
Achitarea pe motiv de eroare invincibila. Confiscarea constructiilor ilegale si a terenurilor. Calificarea confiscarii in dreptul intern si in dreptul…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 11/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
Instantele prin ele insele: Curtea de apel Bucuresti
Activitatea institutiilor centrale in ce priveste deschiderea accesului liber al publicului larg in general, al avocatilor si celorlalti specialisti in special, la…
Citeste mai mult
-
Sugestii practice referitoare la cererea introductiva si la replica in cauze de dreptul concurentei·*
Marc BARENNES**
Pascale HECKER***
REZUMAT
Data fiind complexitatea litigiilor in cauze de dreptul UE al concurentei si mizele financiare considerabile in joc, este surprinzator sa se constate ca aproape…
Citeste mai mult
-
Prof. emerit Brandusa Stefanescu – Vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Interviu realizat de redactia Pandectelor Romane.
Pandectele Romane: Institutia juridica a arbitrajului are o istorie specifica in Romania. Care ar…
Citeste mai mult
-
Interviu cu dl. Cristian Jurchescu, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. Publicat in revista Pandectele Romane nr. 7/2013, la rubrica Dialogul profesiilor juridice.
P.R.: Stimate Domnule Presedinte, incep prin a va felicita pentru alegerea Dvs. in fruntea U.N.E.J. si a va…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 7 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
Incepand de la 1 august, dupa cum stim, au intrat in vigoare prevederile art. 2 alin. (1^2) din Legea medierii nr. 192/2006, potrivit carora…
Citeste mai mult
-
Conf. univ. dr. Emese Florian, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
Interviu realizat de redactia Pandectele Romane.
Pandectele Romane: Adoptarea si intrarea in vigoare a noului Cod civil roman a insemnat nu numai revenirea materiei familiei in cadrul acestuia, dar si transformari importante ale conceptiei…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr.6 /2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
Consider ca publicarea hotararilor judecatoresti pe internet trebuie facuta in mod sistematic, programatic si organizat. Iata cateva din premisele care trebuie sa circumscribe punerea in…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 5 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
Ele trebuie publicate integral, neconditionat, in forma lor completa si originala, fara vreo modificare care vizeaza editarea sau cosmetizarea lor. Consider drept o ipocrizie…
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 4 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
In acest numar publicam si doua hotarari judecatoresti pronuntate de tribunalele din Romania, pe langa cele ale instantei supreme sau ale curtilor de…
Citeste mai mult
-
Corneliu BENTE – Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii
Interviu realizat de redactia Revistei Romane de Dreptul Muncii.
Revista Romana de Dreptul Muncii: Stimate domnule Corneliu Bente, in primul rand, va multumim pentru interviul acordat Revistei Romane de Dreptul Muncii….
Citeste mai mult
-
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 3 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
- A fost publicata motivarea deciziei nr. 206 din 29 aprilie 2013 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 414^5…
Citeste mai mult
-
Interviu realizat de redactia Wolters Kluwer Romania.
Domnule judecator Cristi Danilet, e al doilea an cand publicati un Ghid de admitere la INM si in magistratura. De ce?
Cristi Danilet: Anul trecut a fost un an test pentru mine. Vazand succesul pe…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Revista Romana de Dreptul Afacerilor nr. 5/2013, autor Dumitru Dobrev.
Ministrul delegat pentru energie a declarat recent: „Oprim pana in 2017 tranzactionarea unor certificate verzi. Factura populatiei trebuie sa scada. Investitorii in productia de energie din surse regenerabile…
Citeste mai mult
-
judecator Adrian Toni Neacsu
Interviu realizat de redactia Pandectelor Romane
Pandectele romane: Stimate Domnule judecator Neacsu, incepand din iunie 2013, veti fi noul Redactor Sef al Pandectelor Romane. Ce inseamna pentru dumneavoastra aceasta revista?
Adrian Toni Neacsu: Voi da un raspuns probabil…
Citeste mai mult
-
In vederea obtinerii dreptului de deducere a TVA pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, precum si pentru cele care desi nu aplica TVA la incasare achizitioneaza bunuri si servicii de la cele care aplica TVA la…
Citeste mai mult
-
Articol publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 4/2013, autor Florentin TUCA
Asistam, relativ recent, la o conferinta pe tema noului Cod civil, in care un distins profesor vorbea despre „conotatia peiorativa” a sintagmei „drept al afacerilor”. O asemenea prejudecata,…
Citeste mai mult
-
Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania
Trei intrebari fundamentale. Cine sunt clientii tai? Ce constrangeri economice au de infruntat? Care sunt consecintele acestor contrangeri? Trei posibile efecte.
Constrangerile economice ne preseaza sa obtinem mai mult cu mai putin. Clientii profesiilor…
Citeste mai mult
-
Noi reglementari privind deductibilitatea TVA pentru bonurile fiscale
Incepand cu 14 martie 2013, societatile care achizitioneaza produse sau servicii pana in limita a 100 de euro, trebuie sa se asigure ca pe bonul fiscal emis de vanzator este mentionat codul de…
Citeste mai mult
-
Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania
(1) Doua cauze ale schimbarii. Incotro ne indreptam?
In urma cu 20 de ani lumea juridica era o fortareata profesionala bine izolata. Absolventii facultatilor de drept primeau locuri de munca prin repartitie guvernamentala, iar profesia…
Citeste mai mult
-
Extras din articolul Consideratii privind reglementarea noului Cod Civil asupra clauzelor neuzuale, autori Cornel POPA, Cornelia TABIRTA publicat in Revista Romana de drept al Afacerilor nr. 3/2013.
Potrivit art. 1.203 Noul Cod civil clauzele neuzuale sunt acele „clauze standard care prevad…
Citeste mai mult
-
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Din cate am sesizat din publicatii, dumneavoastra v-ati preocupat mult de aspecte particulare ale dreptului societatilor, cum ar fi raspunderea administratorilor. Am mai vazut in titlul unei carti un concept aparte, „democratia actionariala”. Cum…
Citeste mai mult
-
Revista Romana de Dreptul Muncii: Care sunt punctele slabe care trebuie remediate acum in legislatia muncii, unde mai trebuie lucrat si dezvoltat?
Ion Traian Stefanescu: Impotriva a ceea ce se crede in mod obisnuit – din diverse ratiuni – perspectiva nu…
Citeste mai mult
-
Interviu cu Cristian Ravasila – Head of Business Recovery Services, PricewaterhouseCoopers si
Corneliu Musat – Head of litigation, Bancpost.
RRDA: Puteti enumera cateva dintre principalele probleme generate de actuala forma a Legii nr. 85/2006 de care v-ati lovit in activitatea dumneavoastra de…
Citeste mai mult
-
Art. 3 noul C. civ. se refera la aplicarea generala a noului Cod civil, in sensul ca el se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil. Totodata art. 3 prin…
Citeste mai mult
-
Din 2013, angajatorii vor depune, in locul fiselor fiscale, Declaratia 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, care a fost modificata prin Ordinul A.N.A.F. nr. 1913/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 850…
Citeste mai mult
-
Potrivit art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila acesta urma sa intre in vigoare la data de 1 februarie 2013.
Prin O.U.G. nr. 4/2013 termenul de intrare in vigoare…
Citeste mai mult
-
Conform noilor modificari ale legislatiei rutiere (Legea nr. 203/2012 care modifica O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice), valabile de la 19 ianuarie 2013, permisul de conducere este necesar pentru anumite categorii de vehicule, care, anterior nu erau prevazute…
Citeste mai mult
-
Odata cu introducerea sistemului de TVA la incasare, apar modificari ale legislatiei fiscale, menite sa inlesneasca aplicarea noilor prevederi.
Astfel, de la 1 februarie 2013, Declaratia 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, cod MFP 14.13.01.02/f sufera…
Citeste mai mult
-
Noul Cod civil reglementeaza, asadar, in premiera in legislatia noastra, teoria impreviziunii. Legea pleaca de la principiul obligativitatii efectelor contractului, pe care il reitereaza cu si mai mare rigoare, tocmai pentru a se retine ca impreviziunea este o exceptie stricta…
Citeste mai mult
-
Wolters Kluwer Romania anunta lansarea noului site al companiei, cu o interfata intuitiva, design modern, functionalitati noi si informatii gratuite din domeniul juridic si economic. Site-ul are o structura ce permite navigarea usoara, gasirea rapida a informatiei si evidentierea punctelor de…
Citeste mai mult
-
In Monitorul Oficial nr. 695/10.10.2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice…
Citeste mai mult
-
Lect. univ. dr. Aurelian Gabriel ULUITU
avocat, Baroul Bucuresti
Fisa postului reprezinta inscrisul complementar al contractului individual de munca in care sunt indicate, exhaustiv si analitic, natura si continutul competentelor, responsabilitatilor, atributiilor si sarcinilor de serviciu proprii functiei sau ocupatiei ce…
Citeste mai mult